De taal en de spelling: Villarreal of Vila-real?

Als je er de Belgische pers op naslaat kan je de naam van onze ploeg op wel 10 verschillende manieren terugvinden. De één schrijft het met één 'r', de ander met één 'l' en soms vind je de origineelste combinaties terug. Alles even op een rijtje zetten dus...

Er is maar één juiste spellingswijze voor de ploeg: Villarreal CF met dubbele L en dubbele R. Alle andere schrijfwijzen zijn onzorgvuldigheden of vergissingen van de journalisten.

Deze vergissingen zijn natuurlijk wel te begrijpen: als je de stad bezoekt of de site van het stadsbestuur en andere officiële organen bekijkt zie je een andere spelling. Vila-real: met één hoofdletter, één L, één R en een koppelteken.

Dit komt omdat de stad Vila-real in de regio Valencia ligt. En in La Comunidad Valenciana is het Valenciaans een officiële taal op bestuursniveau. Valenciaans is een onafhankelijke taal met een apart statuut: het is dus zeker geen dialect of variant van het Spaans dat in heel Spanje wordt gesproken. Daarom hanteert de stad steevast de term 'Vila-real'. En de ploeg zal steeds in het Spaans geformuleerd worden omdat ze speelt in de nationale afdeling: Villarreal CF.

Villarreal is dus de ploeg van de stad Vila-real.